maaseutulogosmmy_index
pmjj_logo
kuulumiset
puoti
linkkivinkit
maaseutumusikantin levyhylly
utubevisioTakaisin bänditarjontasivulle


DORTMUNDER

Dortmunder

Ruutsia ja Bluussia rennon rokkaavalla rillumarei -otteella


Marko Aho - kitarat, laulu
Tapsa Kojo - haitari, kitara, bajo quinto, mandoliini, laulu, basso
, koskettimet...

sekä:

Facebook Jysky Ristilä - basso (2012-2014, myös BBZS)
Mako Kelokaski - rummut ja lyömäsoittimet
(2012-2014)
Ville Lehtovaara - rummut (Black Bay Zydeco Stompers)
Jari Pykäläinen - rummut
(Studiointia 2014-)

Dortmunderin diskografia

2011

Hold Your Horses -single (vierailevina laulajina Pekka Myllykoski ja Markojuhani Rautavaara)
Kulahtaneet puolipohjat -digisingle
(vierailevana solistina Pekka Myllykoski)

2012

Sihijuomaboogie -ep (+ Andres Roots, Pekka Myllykoski, Muinaiset Alkkarit)
Instrumental Disorder with an Evil Woman -single (BBZS w. Andres Roots & Ismo Haavisto)

2013

Harmonia ja kohu -ep (mukana myös Doctor´s Order)
I Will Stay ja Gurgleurp Boogie ep:llä Mendocino and other assorted party-favourites (BBZS w. Andres Roots)

Luomujytää kokoelmalla Maaseutumusiikkia vol. II (+ Pekka Myllykoski)

2014

Siivetön mies ep:llä Maaseutumusiikin tulevaisuus (+ Myllykoski)
Hukkareissu minicd:llä Kantribuutti - FMEJ 30 vuotta
Luomujytää Vallilan Kojootti -ep:llä (ilman Myllykoskea)
Mardi Gras Vallilan Kojootti -ep:llä (BBZS w. Andres Roots)

2015

Näkökulmia päivänpolitiikkaan digisingle (+ Pekka Myllykoski)

Dortmunderin laulukirjaa pääset selaamaan täältä.

 Mikä ihmeen Dortmunder?

Tällä hetkellä Dortmunderin aktiviteetit keskittyvät hyvin pitkälti karvakuonokaksikko Aho & Kojon harteille. He keikkailevat Dortmunder Duona (bändi jossa on huomattavasti enemmän soittimia kuin soittajia ja jonka Hannu Koiranen ikuisti vierailemassa Huojuvan ladon keikalla Pirkkalan Reipissä) ja valmistelevat sekalaisen oheisryhmän kanssa myöhemmin ilmestyvää pitkäsoittoa Siivetön mies, Herra Munjee. Eräs duon salainen (tosin tässä kaikelle kansalle paljastettu) ase on Kojon välillä soittama bajo quinto - kymmenkielinen baritonikitara. Roimin ottein käsiteltynä tuo meksikolaisen kansanmusiikin perussoitin operoi sekä komppikitaran että basson tontilla.

kuva: Hannu Koiranen

Levylle tulevasta materiaalista on maistiaisina julkaistu jo Pekka Myllykosken kanssa taltioitu Siivetön mies, sekä Doctor´s Orderin tahtiin rokkailtu  Naapurin äijä. Kantritohtorin ja toisenlaisten tohtoreiden kanssa olisi tarkoitus tehdä vielä muutakin materiaalia tulevalle levylle... 

Alkujaan Dortmunder on nelihenkinen tamperelais/helsinkiläinen, juurevaa suomenkielistä rokkia rennolla otteella soittava bändi. Sinertävän juurevasti rokkaava (jopa vanhojen miesten punkiksikin luonnehdittu) ohjelmisto on muodostunut omista lauluista ja omista käännöksistä, sekä niiden sekaan jemmatuista lainakappaleista. 

Muutaman mutkan kautta bändi on tiivistynyt kahden miehen iskuryhmäksi, mutta yllättävän roimeet rokit sitä kaksikin ukkelia aikaan saa!

Bändin nimen mytologiaa voisimme valottaa myös hieman. Sen lisäksi, että dortmunder rimmaa sanan "blunder" kanssa, se kumartaa eräälle maailman kirjallisuuden merkkihenkilölle. Yhdysvaltalainen Donald E. Westlake on kirjoittanut vinon pinon kirjoja maailman huono-onnisimman murtovarkaan John Dortmunderin edesottamuksista. Tämä innostuu kerta toisensa jälkeen kehittelemään mitä mielikuvituksellisimpia kuvioita kumppaniensa kanssa. Lähes poikkeuksetta suunnitelmat menevät tavalla tai toisella mönkään, mutta "sankarit" selviävät kuin ihmeen kaupalla kalossit kuivana turvaan. Päätettyään että ei koskaan enää, he alkavat kohta taas innokkaasti toteuttaa uutta suunnitelmaa. 

Tuohon juonikuvioon on helppo samaistua näin juurevaa rokkia valtavirrasta sivussa soittavana musikanttinakin - olkoonkin että meidän puuhastelumme tapahtuu lain sallimissa rajoissa. Pitkässä juoksussa toimintamme saattaa muistuttaa pään hakkaamista seinään, mutta siihen matkan varrelle mahtuu monenlaista seikkailua ja sattumaa - pelkästään jo ne tekevät tästä hommasta niin turkasen mukavaa! 

 Tarina alkaa  (2009)

Dortmunder alkoi pikkuhiljaa muotoutua Pekka Myllykosken viisikymppisille syksyllä 2009 kootun M ja Rytmijäte bändin pohjalta. Tuo ryhmä kasattiin vain yhtä keikkaa varten, mutta juhlahumun hälvettyä ei soittointo ollutkaan tyystin laantunut. Toimintaa katsottiin siis aiheelliseksi jatkaa.

Toimintaa myös jatkettiin paikoittain tomerastikin. Vuonna 2010 M ja Rytmijäte teki jokusen keikan ja pari äänitettä. Honey Aaltosen viisikymppisiä juhlistava single Maanantai Ehkä vielä joskus ilmestyi alkuvuodesta ja Simo Salmiselle kumartava ep Simolle hilloo! syksyllä. Hyvin pian kävi kuitenkin selväksi, että viisikon jäsenten kiireet olivat niin moninaiset, ettei edes yhteistä reeniaikaa meinannut kiven alta löytyä... Pekan tuolla Simo-levyllä tulkitsema Rotestilaulu löytyy muuten Spotifystakin nykyään.

Rytmijätteen kuivuttua kasaan jäi mieleen kaihertamaan epämääräinen “jotain kai tässä pitäis...” -fiilis. Näin ollen allekirjoittaneen ja rumpali Mako Kelokasken kelkkaan hyppäsi Wattibändistämmekin tuttu basisti Jysky Ristilä

Aluksi triotouhua viriteltiin reenikämpällä eräänlaiselta alt.Ganes pohjalta jo aiemminkin yhden keikan verran hyödynnetyllä nimellä Morgankanes ja koetettiin löytää soveliasta laulusolistia joukkoomme. Ennen pitkää alkoivat hyvin hautuneet ideat omasta kotimaankielisestä, bluussävytteisestä materiaalista ja juuri tästä nimenomaisesta kokoonpanosta löytää toisiaan.

rytmiryhmä ChihuahuallaDos Nosos


Keväällä 2011 Dortmunder toimi PMJJ -bändin runkona, kun innostuimme pikaisella aikataululla tekaisemaan singlen Hiekoitussantaa Toisinaan Noista sessioista jäi tähteille myös Hold Your Horses -niminen ralli, jonka kohtalona näyttäisi olevan eräänlainen tähteille jääminen.

 Black Bay Zydeco Stompersia ja puolipohjia (2011)

Kesällä 2011 pesulautaa soittaneella Ville Lehtovaaralla vahvistettu Dortmunder-kolmikko hoiti house bandin tointa Pirkanmaan BluesLoversien järjestämässä Louisiana Cajun Partyssa Tampereen Mustassalahdessa.

Toimeksianto suoritettiin aiheeseen paremmin sopivan Black Bay Zydeco Stompers -salanimen turvin. Vierailevina solisteinamme esiintyivät Tuomo Heikkola, Wiley Cousins ja Jarkko Helin. Ilta oli epävakaisesta kelistä ja samanaikaisesta Tammerfestistä huolimatta menestys.

Syksy 2011 toi tullessaan myös ensimmäisen Dortmunderin nimellä tehdyn julkaisun. Olin vuotta aiemmin kirjoittanut joululaulun Kulahtaneet puolipohjat. Ensimmäisen akustisen demoversion siitä taltion heti tuoreeltaan Myllykosken kanssa videokameralle esiintyen. Tuo jouluntoivotus löytyy edelleenkin YouTubesta. Vuotta myöhemmin päätin saattaa keskeneräiseksi jääneen laulun valmiiksi ja julkaista siitä oikein virallisenkin version. 

Kulahtaneet puolipohjatDortmunderin kanssa äänitimme tähän Bo Diddleyn oppikirjastakin lainauksia sisältävään omintakeiseen joululauluun pohjat. Pekka käväisi sitten eräänä marraskuisena tiistai-iltana tuon - vuoden aikana yhdellä säkeistöllä kasvaneen - rallatuksen luikauttamassa. 

Lopputulos miellytti ainakin omia korviamme, joten tälläsimme sen joulumielisesti ilmaisena latauksena jakoon kaikelle kansalle. Eiköhän se taas tulevinakin jouluina tuonne maaseutumusiikin etusivulle tyrkylle nostella...

 Sihijuomaboogie (2012)

SihijuomaboogieKeväällä 2012 ilmestyi Sihijuomaboogie -ep:mme. Sen ennakkobonuksena päästettiin päivänvaloon myös pieni painos Myllykosken kanssa tehtyä "Hold Your Horses" -singleä, vaikka ei se laulu vieläkään tainnut ihan valmis olla. Ep:n nimiraita Sihijuomaboogie, jossa vieraanamme slidettää Andres Roots, löytyy kuultavaksenne Soundcloudista.

Heti levyn julkaisun jälkeen kokoonpanomme täydentyi. Vierailijan mandaatilla Tampereen keikalle saapunut Tapsa Kojo saatiin nimittäin yön myöhäisinä tunteina puhuttua mukaan bändiin. Parit keikat kertoivat kvartetiksi kasvaneen bändin olevan oikealla tiellä. Ruutana Rockissa meidät taltioitiin soittamassa niinkin legendaarista rallia kuin Johnny B Goodea

Kesällä 2012 meillä oli toistamiseen kunnia isännöidä Louisiana Cajun Partya. Otimme toimeksiannon innolla vastaan. Kun mielessä alkoi kangastella taas hyppääminen Black Bay Zydeco Stompersin saappaisiin (ja housuihin), niin huomasin suunnittelevani zydecosinglen tekoakin... Instrumental Disorder kansi

Ja niinhän siinä kävi, että pahimpien kesälomakiireiden keskellä taltioitiin Louisiana Cajun Party -vierailijoidemme Ismo Haaviston ja Andres Rootsin kanssa pari kirjoittamaani piisiä: "Instrumental Disorder" ja "Evil Woman". Kuin ihmeen kaupalla levy valmistui juuri ajallaan Mustanlahden hipoissa julkaistavaksi. 

Tätä Blues Loversin kanssa yhteistyössä toteutettua levyä on luonnollisestikin myynnissä myös putiikissamme sopuisaan hintaan. Sen ykkösraidan pääsee kuuntelemaan myös Soundcloudissa.

Toinenkin Mustalahtipestimme sujui leppoisan mainioissa merkeissä. Ilmat eivät taaskaan tapahtumaa suosineet, vaan illan avasi aivan tolkuton ukkoskuuro. Kuka sitten lieneekään tanssinut sadetanssin showta odotellessaan - en minä ainakaan. Yleisöä saapui paikalle kuitenkin mukavasti ja sekä Andresin, että Ismon kanssa homma toimi hienosti.

 Harmoniaa, kohua ja Mendocinoa (2013) 

Mustanlahden jälkeen virisi idea enemmästäkin yhteistyöstä, jo Sihijuomaboogien nimiraidalla slideineen vierailleen, Andres Rootsin kanssa. Jotain on tehtykin, mutta ehkäpä vielä lisääkin on tulossa... 

Harmonia ja kohuDortmunder  julkaisi toukokuun 18. päivänä 2013 uuden minicd:n nimeltä "Harmonia ja kohu". Tälläkin kertaa levy avataan instrumentaalilla ja luulen, että tästä itseäni innostavasta tavasta tehdään perinne. Levyille päätyi myös silloisen kulttuuriministerin kulttuuritilaisuuksissa näkymättömyyden tiimoilta velloneen kohun innoitama "Jäärän paluu"

Harmonia ja kohu juhlisti maaseutumusikantti Ahon, joka myös meikäläisenä tunnetaan, nelikymppisjuhlia. Siltä löytyy muun muuassa "Ukki Sateessa", eli vanhapoikamaisen rehvakkaana versiona tulkittu ensimmäinen ikinä "kirjoittamani" laulu. Alkujaan seitsemänvuotiaana rustaamani ytimekäs ralli kuului aikoinaan, instrumentaatiossaan lähinnä peltipurkkeihin luottaneen Black Cats -yhtyeemme ohjelmistoon. Tällä kertaa orkestraatio kasvatettiin rokkikvartetiksi ihan perinteisin soittimin. Bbnuksena levyltä löytyy tämän maan kovimman rokkikoplan, Doctor´s Orderin kyyditsemänä tulkitsemani uusinta aiheesta "Toisinaan".

Harmonia ja kohun kannessa alistuneen näköisenä kyhjöttävän karhun selkään kiipeäminen oli pienoispoikana elämäni suurimpia haasteita. Nykyään siihen pääsi jo isompia ähreemättä ja kommelluksitta - mitä nyt linnunkakkaan sotkin farkkuni. 

MendocinoKesä 2013 toi tullessaan myös uuden BBZS -julkaisun, LCP:n tiimoilta ilmestyi viisipiisinen "Mendocino And Other Assorted Party Favourites". 

Levyn nimiraita on Tero Pulkkisen yhdessä Augie Meyersin kanssa tulkitsema Sir Douglas Quintet -ikihitti "Mendocino". Dave Forestfieldiltä on mukana kaksi piisiä. Niiden lisäksi levyltä löytyy parit BBZS w. Andres Roots -taltioinnit: Lollipopsin ja Hurriganesin ohjelmistosta lainattu herkistely "I Will Stay", sekä englanninkielinen Sihijuomaboogie  "Gurgleurp Boogie".

 Siivettömiä miehiä, Hukkareissuja ja Naapurin äijiä (2014) 

Myös 2013 Mustanlahden kekkerit poikivat yhden uuden bändin Maaseutumusiikin maailmankartalle. Tero Pulkkisen kanssa soitetun Doug Sahm -tribuutin myötä päätettiin nimittäin perustaa Sir Douglas Groovers. Sillä on jokusia  keikkoja muiden kiireiden ohessa ehditty välillä tehdä. Lisää on tulossa kunhan vain allakka antaa myöten. 

KantribuuttiKeväällä 2014 päivänvaloon putkahti Maaseutumusiikin tulevaisuus -niminen ep. Sen pääasiallinen tarkoitus oli promota Kevyiden Multien suurprojektia Mylsä, mutta "samalla rahalla" saatettiin ihmisten kuuluville myös uusi Dortmunder-ralli, jälleen kerran Myllykosken kanssa taltioitu Siivetön mies. Siitä innokkaat kuulijamme tekaisivat oheisen hienon videonkin. Laulu tarjoaa esimakua joskus tulevaisuudessa ilmestyvältä "Siivetön mies Herra Munjee" pitkäsoitoltamme.

Maaseutumusiikin tulevaisuudelta löytyi myös maistiainen Freukkareiden kolmekymppisiä juhlistavasta ja kesän korvalla ilmestyneestä Kantribuutti levystä. Tuolla juhlalevyllä myös Dortmunder oli luonnollisesti mukana. Me tulkitsemme Mikko Saarelan kirjoittaman Hukkareissun

Black Bay Zydeco Stompers sai kesällä 2014 Mustaanlahteen vieraakseen Tarja Huntuksen ja uusintakäynnille tulleen Ismo Haaviston. 

Vallilan KojoottiLevyhyllyssä jossain siellä Dingon ja Duran Duranin välimaastossa naapureina majailevat Dortmunder ja Doctor´s Order jatkoivat musiikillista yhteistyötään vuonna 2014. 

Tapsa Kojon synttäreiden kunniaksi lokakuussa ilmestynyt Vallilan Kojootti -ep pitää sisällään yhden kappaleen verran Kevyitä Multia, yhden kappaleen aiemmin tässä tarinassa mainituista BBZS with Andres Roots -sessioista, Maaseutumusiikkia kakkosella olleen Luomujytää (tosin nyt kokonaan Tapsan laulamana), sekä upouuden Toisenlaisten Tohtoreiden kanssa purkitetun rokin nimeltä "Naapurin äijä". 

 Päivänpolitiikkaa ja nyssen viemiä muijia (2015) 

 Vuosi 2015 livahti ohi pitkälti muiden asioiden kanssa painiskellessa. Sen aikana julkaisimme Myllykosken kanssa digisinglen Näkökulmia päivänpolitiikkaan. Uusi kappale Ouzoa ja fetaa sai sillä kylkiäisekseen Siivettömän miehen ja jo Simolle hilloo! -ep:llä julkaistun, mutta aiheeseen vallan mainiosti sopivan Rotestilaulun. 

Kesällä teimme myös yhden keikan Andres Rootsin ja Raul Terepin kanssa Tampereen Teerenpelissä järkätyssä Tammerbluesissa. Siellä Jyrki Kallion kameraan tarttui yhdessä Suonna Konosen ja Tapsan kanssa väsäämämme Blues Brothers -käännös "Nysse vei muijan".

 Tarina jatkuu... (2016) 

Kuluvalle vuodelle on jo sovittuna keikkoja ja studiosessioita, joten tarina ei kun jatkuu... Pitänee vain ensin taas elää sitä tovi ja vasta jälkeenpäin kirjata tapahtumat tänne. 

Facebookistakin me viimein vast´ikään hommasimme karvakuonokaksikollemme "tontin", joten tervetuloa tykkäilemään ja kommentoimaan!

yhteydenotot ja tiedustelut: maaseutumusiikki(ät)gmail.com

takaisin sivun ylälaitaan

takaisin bänditarjontasivulle


Maaseutumusiikki.fi
c/o Marko Aho
Hippoksenkatu 11E34
33520 Tampere
www.maaseutumusiikki.fi
email: maaseutumusiikki(at)gmail.com