Pekka Myllykoski ja Jytäjemmarit

”Oletettakoon että hulluuden määrä maailmassa on vakio, mutta se vain ilmenee eri muodoissa ja on epätasaisesti jakautunut. Synkässä nykymaailmassa monenlainen negatiivinen, ympäristöä vahingoittava hulluus on nostanut päätään, mutta ympäristöään positiivisesti piristävästä hulluudesta on aikamoisen möhkäleen kaapannut haltuunsa Jytäjemmarit -yhtye solistinsa Pekka Myllykosken kera.”

Honey Aaltonen / Blues News

Pekka Myllykoski ja Jytäjemmarit oli kantritohtori Myllykosken aktiivinen kesätyöorkesteri reilun vuosikymmenen ajan. Kunhan vain Freud Marx Engels & Jung -kiireet antoivat myöten, niin ryhmä kokoontui milloin minnekin piilopirttiin, useimmiten kuitenkin Sääksin mökkiin, mökkeilemään ja siinä samalla levyttämäänkin.

Pekka Myllykoski ja Jytäjemmarit ehtikin muun touhuilun ohella saada kiitettävän määrän materiaalia aikaiseksi. Yllä siteeratussa Blues Newsin haastattelussa Antero Gustafsson valotti PMJJ:n strategiaa näin sanoen:”Onhan levyjen ja kirjojen teko kallis harrastus, mutta onhan joku golf vielä kalliimpi. Tää on sellasta perse edellä puuhun. Levyn tekeminen on rekiretki. Meillä on sellainen illuusio juurevasta soitosta, soolot yms on vain välttämättömiä pahoja ja vastedes niitä vähennetään. Laulut on tarinoita ja kaikki muu on alisteista sille.”

Rekiretkemme olivat tuottoisia. Neljän pitkäsoiton, joista vuonna 2009 ilmestynyt Viimeinen Boheemi juhlisti Myllykosken viisikymppisiä, lisäksi Pekka ja Jemmarit julkaisivat nyös nipun pienempi levyjä. Teemallisia kokonaisuuksia niistä olivat skasingle, joululevy Palamaton parta, Lasse Mårtensonille kumartava single minä ja Mårtenson ja vappulevystä helatorstailevyksi (tiettävästi maailman ensimmäiseksi lajissaan) luiskahtanut ikkähämäh. Kuten nimestäkin voi päätellä, viimeksi mainittu sisältää niin sanottuja isojen poikien lauluja – tosin pikkupoikamaisella rehvakkuudella toteuttuna.

Aprillipäivänä 2021 Pekka Myllykoski ja Jytäjemmarit -tuotanto julkaistiin myös digitaalisesti. Ainakin Spotifysta pitäisi löytyä. Tässä kohden haluamme korostaa sanaa pitäisi.

Vuonna 2021 – koronan maailmankiertueen sulkiessa ihmiset koteihinsa – kokosivat ”jälkeen jääneet” Jytäjemmarit Marko Aho, Antero Gustafsson ja Kalle Vanhapelto Pekka Myllykoski ja Jytäjemmarit -historian kirjaksi. Jaetut retket, kerrotut tarinat ilmestyi syksyllä ja alkuvuodesta 2022 painos oli jo loppuunmyyty.

PMJJ ei koskaan ole suuren suuressa mediahuomiossa paistatellut, eikä niin käynyt tämän toiminnan niputtaneen kirjan kanssakaan. Sentään kuitenkin Desibeli.net, Blues News ja Apulaissheriffi kirjoittivat siitä paneutuneet arviot.

 

PMJJ- diskografia

Tarkemmat levykohtaiset tiedot löytyvät Pekka Myllykoski diskografian puolelta. Useimpia levyjä on myös yhä saatavilla puodistamme.

Viekää minut baariin taas… -cd (2004)
Paa Skaaks Tässä / 3:30 -single (2005)
Y-e-ah -cd (2006)
Palamaton parta -ep (2006)
ikkähämäh – pitkiä öitä ja banjomusiikkia -ep (2007)
Minä ja Mårtensson -single (2007)
Purkitettu kuumuus -cd (2008)
Viimeinen Boheemi -cd (2009)
Onnenpekkoja ja Laiskajaakkoja -cd (2010)
Hiekoitussantaa toisinaan -single (2011)
Alaska -ep (2011)
Vaksi Ladatta digikokoelma (2014)

Hyllyn täytteeksi on ilmestyneet myös parit jemmarivalmisteiset kirjat. Koko urakkamme aloittanut (ja omakustanteisen toiminnan tielle kantapään kautta ohjannut) Mikko Saa Relaa! (Love Kustannus, 2002), sekä edellisenkin juonenkäänteitä täydentänyt Mihis me jäätiinkään? – Ison Kirjan poika (SMMY, 2010). Molemmat kirjat ovat olleet jo pitkään loppuun myytyjä, mutta kesällä 2017 ilmestyi yleisön pyynnöstä ne niputtava kooste Kai täs vielä yhden ehtii? – Ison Kirjan Pojan paluu.

Alkuperäistä Isoa Kirjaa Pekka mainosti kauppamiehen ottein heti tuoreeltaa televisiossakin.

Debyyttilevymme nimiraidasta on julkaistu myös musiikillinen ja juonellinen(?) lyhytelokuva.