Dortmunder

Dortmunder facebookDortmunderin rumemman rillumarein erikoismiehet ovat

Marko Aho – laulu, kitarat (aka Dortmunder Light)
Tapsa Kojo – laulu, haitari, kitara, mandoliini, basso, koskettimet…
Jussi Parkkonen – rummut ja lyömäsoittimet

Aluksi Dortmunder oli nelihenkinen tamperelais-helsinkiläinen, juurevaa suomenkielistä rokkia soittava bändi. Sinertävän juurevasti rokkaava (jopa vanhojen miesten punkiksikin luonnehdittu) ohjelmisto muodostui omista lauluista ja omista käännöksistä sekä niiden sekaan jemmatuista lainakappaleista.

Muutaman mutkan kautta bändi tiivistyi kahden miehen keskimääräisesti hämeenlinnalaiseksi iskuryhmäksi. Tuossa yläpuolella olevaa vihreätä laatikkoa tai tätä tekstiä klikkaamalla pääset tutustumaan Dortmunderin historiaan ja diskografiaan, jonka oheen on ripoteltu myös runsaasti linkkejä audiovisuaalisten näytteiden äärelle.

Dortmunder on vuosien saatossa julkaissut nipun levyjä ja irtoraitoja. Niistä isoa osaa pääsee pläräämään ja tilaamaankin tästä linkistä.

Alkujaan Dortmunderin kokoonpanoon kuuluivat basisti Jysky Ristilä ja rumpali Mako Kelokaski. Ennen Parkkosen mukaantuloa on rumpalina sittemmin eri yhteyksissä vierailleet myös Jari Pykäläinen ja Jakke Kivelä.

Bassoa ovat Tapsan ohella soittaneet P.O. Olkkonen, Vääpeli Kamppinen (viereisessä kuvassa) ja Jan ”Smöde” Smedberg – ja saattavat he niin tehdä yhäkin aina sopivan tilaisuuden tullen. Juuri ennen koronasulkua oli myytynä keikkoja myös sellaiselle Dortmunderille, jossa vierailijana oli Arto Pajukallio. Nykyisellään bändimme lieneekin Suomen ainoa 1-5 henkisenä keikkaileva duo.

Kahteen mieheen nojaava kokoonpano on helposti liikutettavissa ja kasvatettavissa – toki myös pienennettävissä. Jo aikoinaan soitimme Mallaskosken panimoravintolassa keikat vuorotellen vuoden välein. Sittemmin duon light-versio on aktivoitunut enemmältikin toimimaan.

Yleisimmin tavatut Dortmunder -variaatiot ovat:
Dortmunder Light – jopa 50% kevyempi kuin alkuperäinen duo (=M. Aho trubana),
Dortmunder duo – perusmuotoinen duo ja
Dortmunder trio – Parkkosen voimin rokkibändiksi ryyditetty versio.

 

Mikä hemmetin Dortmunder?

Bändin nimi, jota Tapsa joskus ammoisina aikoina kutsui ”ehkä kautta aikain paskimmaksi bändin nimeksi”,  on toisinaan aiheuttanut ja aiheuttaa edelleen ällistelyä sekä utelua. Lienee siis paikallaan selventää hieman. Nimi ei viittaa olueen, jalkapalloon eikä juuri Saksaankaan.

Dortmunder on nimittäin kumarrus eräälle maailman kirjallisuuden fiktiiviselle merkkihenkilölle. Yhdysvaltalainen Donald E. Westlake on kirjoittanut vinon pinon viihdyttäviä kirjoja maailman huono-onnisimman murtovarkaan John A. Dortmunderin edesottamuksista. Tämä innostuu kerta kerran jälkeen kehittelemään mitä mielikuvituksellisimpia ja monimutkaisimpia kolttosia kumppaniensa kanssa. Lähes poikkeuksetta suunnitelmat menevät tavalla tai toisella poskelleen, mutta ”sankarit” selviävät kuin ihmeen kaupalla kalossit kuivina turvaan. Päätettyään että ei koskaan enää, alkavat he kohta taas innokkaasti työstää seuraavaa suunnitelmaa. Tuohon sinnikkyyteen on helppo samaistua näin juurevaa rokkia valtavirran sivussa soittavana ja julkaisevanakin musikanttina – olkoonkin että meidän puuhastelumme tapahtuu pääsääntöisesti lain sallimissa rajoissa.