Dortmunder

Dortmunder facebookDortmunder on rokkänrollia, bluussia ja kantria rehvakkaassa rillumarei -hengessä soittava – normaalioloissa kaksihenkinen bändi.

Marko Aho – kitarat, laulu
Tapsa Kojo – haitari, kitara, bajo quinto, mandoliini, laulu, basso, koskettimet…

Alkujaan Dortmunder oli nelihenkinen tamperelais/helsinkiläinen, juurevaa suomenkielistä rokkia soittava bändi. Sinertävän juurevasti rokkaava (jopa vanhojen miesten punkiksikin luonnehdittu) ohjelmisto muodostui omista lauluista ja omista käännöksistä, sekä niiden sekaan jemmatuista lainakappaleista. Muutaman mutkan kautta bändi tiivistyi kahden miehen keskimääräisesti hämeenlinnalaiseksi iskuryhmäksi, mutta yllättävän roimeet rokit sitä näinkin saa aikaiseksi!

Dortmunderin pitkäsoitto on ollut työn alla jo hyvän tovin. Moninaiset projektit ovat julkaisujonossa kiilanneet sen edelle, mutta kyllä se edelleen tuloillaan on. Se lienee niitä projekteja, joissa matka on päämäärää tärkeämpi.

Tuoreimpina julkaisuinaan Dortmunder teki kesälle 2019 kesähitin Lyhyt kylmä kesä ja nimellä Gamlat Skegget toimien Helsingin markkinoille suunnatun retkeilylaulun Vartiosaareen. Molempien YouTube -versio löytyy kappaleen nimeä klikkaamalla.

Dortmunderin diskografia

2011

Hold Your Horses -single (vierailevina laulajina Pekka Myllykoski ja Markojuhani Rautavaara)
Kulahtaneet puolipohjat -digisingle (vierailevana solistina Pekka Myllykoski)

2012

Sihijuomaboogie -ep (+ Andres Roots, Pekka Myllykoski, Muinaiset Alkkarit)
Instrumental Disorder with an Evil Woman -single (BBZS w. Andres Roots & Ismo Haavisto)

2013

Harmonia ja kohu -ep (mukana myös Doctor´s Order)
I Will Stay ja Gurgleurp Boogie ep:llä Mendocino and other assorted party-favourites (BBZS w. Andres Roots)
Luomujytää kokoelmalla Maaseutumusiikkia vol. II (+ Pekka Myllykoski)

2014

Siivetön mies ep:llä Maaseutumusiikin tulevaisuus (solistina Pekka Myllykoski)
Hukkareissu minicd:llä Kantribuutti – FMEJ 30 vuotta
Luomujytää Vallilan Kojootti -ep:llä (ilman Myllykoskea)
Mardi Gras Vallilan Kojootti -ep:llä (BBZS w. Andres Roots)

2015

Näkökulmia päivänpolitiikkaan digisingle (+ Pekka Myllykoski)

2018

Keskikalja-cowboy kokoelmalla “Mystiset metsätyömiehet ja keskikalja-cowboyt”
Pitkäpiimäinen perjantai (+ Pekka Myllykoski) “Mystinen metsätyömies” -promosinglellä

2019

Lyhyt kylmä kesä -ep
Vartiosaareen -single (nimellä Gamlat Skegget)

Bändin nimi on toisinaan aiheuttanut ällistelyä. Lienee paikallaan hieman selventää. Dortmunder on kumarrus eräälle maailman kirjallisuuden merkkihenkilölle. Yhdysvaltalainen Donald E. Westlake on nimittäin kirjoittanut vinon pinon viihdyttäviä kirjoja maailman huono-onnisimman murtovarkaan John Dortmunderin edesottamuksista. Tämä innostuu kerta toisensa jälkeen kehittelemään mitä mielikuvituksellisimpia ja monimutkaisimpia kolttosia kumppaniensa kanssa. Lähes poikkeuksetta suunnitelmat menevät tavalla tai toisella poskelleen, mutta “sankarit” selviävät kuin ihmeen kaupalla kalossit kuivana turvaan. Päätettyään että ei koskaan enää, he alkavat kohta taas innokkaasti toteuttaa seuraavaa suunnitelmaa. Tuohon sinnikkyyteen on helppo samaistua näin juurevaa rokkia valtavirrasta sivussa soittavana musikanttinakin – olkoonkin että meidän puuhastelumme tapahtuu lain sallimissa rajoissa.

Kahteen mieheen nojaava kokoonpano on helposti liikutettavissa ja kasvatettavissakin. Olemme me toisaalta soittaneet Mallaskosken panimoravintolassa keikat vuoden välein vuorotellenkin. Alkujaan Dortmunderin kokoonpanoon kuuluivat basisti Jysky Ristilä ja rumpali Mako Kelokaski. Sittemmin rumpalinamme on eri yhteyksissä vierailleet ainakin Jari Pykäläinen, Jari Kivelä ja Jussi Parkkonen. Bassoa on soittaneet P.O. Olkkonen ja Vääpeli Kamppinen. Nykyisellään Dortmunder lienee Suomen ainoa 1-5 henkisenä keikkaileva duo.