Dortmunder

Dortmunder facebookDortmunderin rumemman rillumarein erikoismiehet ovat

Marko Aho – laulu, kitarat
Tapsa Kojo – laulu, haitari, kitara, mandoliini, basso, koskettimet…

varsin usein bändi on viime aikoina nähty kolmehenkisenä duona, kun mukana on

Jussi Parkkonen – rummut ja lyömäsoittimet

Alkujaan Dortmunder oli nelihenkinen tamperelais-helsinkiläinen, juurevaa suomenkielistä rokkia soittava bändi. Sinertävän juurevasti rokkaava (jopa vanhojen miesten punkiksikin luonnehdittu) ohjelmisto muodostui omista lauluista ja omista käännöksistä sekä niiden sekaan jemmatuista lainakappaleista. Muutaman mutkan kautta bändi tiivistyi kahden miehen keskimääräisesti hämeenlinnalaiseksi iskuryhmäksi!

Dortmunder teki kesälle 2019 kesähitin Lyhyt kylmä kesä. Sen seurauksena kesästä tuli ennätyksellisen pitkä ja kuuma.  Vuotta myöhemmin ilmestynyt Väistämisvelvollinen ei puolestaan onnistunut koronakriisiä nujertamaan. Koronasulkujen aikana askarreltuja nauhoja julkaistiin 2021 keväällä Väistämisvelvollinen Liikenneympyrässä ja syksyllä Hold Your Horses -levyjen muodossa. Olipa Dortmunder mukana myös vuoden 2021 lopulla ilmestyneellä Doctor´s Orderin juhlajulkaisulla.

Keväällä 2022 julkaistulta kokoelmalta Maaseutumusiikkia vol. III löytyy Dortmunderin Rock-ottein, jossa solistina vierailee Kari Jones.

Dortmunderin diskografia

2011

Hold Your Horses -single (vierailevina laulajina Pekka Myllykoski ja Markojuhani Rautavaara)
Kulahtaneet puolipohjat -digisingle (vierailevana solistina Pekka Myllykoski)

2012

Sihijuomaboogie -ep (+ Andres Roots, Pekka Myllykoski, Muinaiset Alkkarit)
Instrumental Disorder with an Evil Woman -single (BBZS w. Andres Roots & Ismo Haavisto)

2013

Harmonia ja kohu -ep (mukana myös Doctor´s Order)
I Will Stay ja Gurgleurp Boogie ep:llä Mendocino and other assorted party-favourites (BBZS w. Andres Roots)
Luomujytää kokoelmalla Maaseutumusiikkia vol. II (+ Pekka Myllykoski)

2014

Siivetön mies ep:llä Maaseutumusiikin tulevaisuus (solistina Pekka Myllykoski)
Hukkareissu minicd:llä Kantribuutti – FMEJ 30 vuotta
Luomujytää Vallilan Kojootti -ep:llä (ilman Myllykoskea)
Mardi Gras Vallilan Kojootti -ep:llä (BBZS w. Andres Roots)

2015

Näkökulmia päivänpolitiikkaan digisingle (+ Pekka Myllykoski)

2018

Keskikalja-cowboy kokoelmalla ”Mystiset metsätyömiehet ja keskikalja-cowboyt”
Pitkäpiimäinen perjantai (+ Pekka Myllykoski) ”Mystinen metsätyömies” -promosinglellä

2019

Lyhyt kylmä kesä -ep
Vartiosaareen -single (nimellä Gamlat Skegget)
Snadi joululevy -ep (mukana myös Jussi Raittinen, Maria Hänninen ja Pekka Myllykoski)

2020

Väistämisvelvollinen -digisingle

2021

Väistämisvelvollinen Liikenneympyrässä -single
Hold Your Horses -mini-CD
DOCTOR´S ORDER: Mean Business – Limited 9th Anniversary Edition (erikoisjulkaisun bonuskappaleina kolme Dortmunderin ja Tohtoreiden yhteisraitaa)

2022

Rock-ottein Maaseutumusiikkia vol. III -kokoelmallakin (MSMCD-36) ilmestynyt singlepiisi, jossa vierailevana tähtenä Kari Jones

 

Bändin nimi on toisinaan aiheuttanut ällistelyä. Lienee paikallaan hieman selventää. Dortmunder on kumarrus eräälle maailman kirjallisuuden merkkihenkilölle. Yhdysvaltalainen Donald E. Westlake on kirjoittanut vinon pinon viihdyttäviä kirjoja maailman huono-onnisimman murtovarkaan John Dortmunderin edesottamuksista. Tämä innostuu kerta toisensa jälkeen kehittelemään mitä mielikuvituksellisimpia ja monimutkaisimpia kolttosia kumppaniensa kanssa. Lähes poikkeuksetta suunnitelmat menevät tavalla tai toisella poskelleen, mutta ”sankarit” selviävät kuin ihmeen kaupalla kalossit kuivina turvaan. Päätettyään että ei koskaan enää, he alkavat kohta taas innokkaasti työstää seuraavaa suunnitelmaa. Tuohon sinnikkyyteen on helppo samaistua näin juurevaa rokkia valtavirran sivussa soittavana musikanttina – olkoonkin että meidän puuhastelumme tapahtuu pääsääntöisesti lain sallimissa rajoissa.

Kahteen mieheen nojaava kokoonpano on helposti liikutettavissa ja kasvatettavissakin. Olemmepa me soittaneet Mallaskosken panimoravintolassa keikat vuoden välein vuorotellenkin. Alkujaan Dortmunderin kokoonpanoon kuuluivat basisti Jysky Ristilä ja rumpali Mako Kelokaski. Sittemmin rumpalinamme on eri yhteyksissä vierailleet ainakin Jari Pykäläinen, Jari Kivelä ja Jussi Parkkonen. Bassoa ovat Tapsan ohella soittaneet P.O. Olkkonen ja Vääpeli Kamppinen. Juuri ennen koronasulkua oli myytynä myös muutama keikka sellaisella kokoonpanolla, jossa vierailijana oli Arto Pajukallio. Nykyisellään Dortmunder lieneekin Suomen ainoa 1-5 henkisenä keikkaileva duo.