Rinne (2023)

15,00 

SMSCD-16, 2013/2023

 1. Kuusamon kosket
 2. Turhuuden torilla
 3. Sammalennostaja
 4. Pienet linnut
 5. Suloisin tuoksu
 6. Miljoonat kukat
 7. Herrat
 8. Puhelu Jumalalle
 9. Maan lapsen rukous
 10. Puolet pois
 11. Kitkajärven pinnalla
 12. Ei kaikki kulta kiillä
 13. Hengen mysteeri
 14. Jumalan kanssa
 15. Kymmenen vangitun virran maa
 16. Samoja paskiaisia
 17. Ikimetsän puut
 18. Lurjukset
 19. En maalaa pirua seinälle
 20. Ei ole kansojen kaitsijaa
 21. Hirmuliskojen aika
 22. Joutukaa sielut
 23. On aika kuunnella
 24. Huuto
 25. Anna minulle atomipommi
 26. Koillismaan Kimalaja
 27. Maasta sinä olet tullut…
 28. Hyvästi Ihana Maa…

22 varastossa

Kuvaus

Rinne on remasteroitu painos alun perin vuonna 2013 ilmestyneestä kirjallisesta äänilevystä, joka juhlistaa 1913–2002 eläneen kirjailija Reino Rinteen elämäntyötä.

Mukana on erikoinen esiintyjäjoukko: Rinnettä lausuvat Yleisradion pääkuuluttaja evp Pentti Fagerholm, Freud Marx Engels & Jung -yhtyeen laulaja Pekka Myllykoski ja Rinteen tyttärenpoika, Radio Suomen toimittaja Petri Rinne. Levyn sävellyksistä Rinteen runoihin vastaa hänen toinen tyttärenpoikansa Suonna Kononen, jota säestävät Freukkareitten ja Huojuvan ladon kantrimuusikot.

Posiolla syntynyt, Kuusamossa elänyt ja kuollut Reino Rinne teki elämäntyönsä toimittajana, kirjailijana ja luontoaktivistina. Kalevan ja Lapin Kansan päätoimittajavuosiensa jälkeen hän perusti Kuusamoon Koillissanomat-lehden, jota päätoimitti ja joka edelleen ilmestyy. Rinteen kaunokirjallinen tuotanto alkoi pohjoissuomalaisia teemoja käsitelleillä romaaneilla, joita sotien jälkeen julkaisivat Otava ja Karisto.

Rinteen kehittämän Koillismaa-termin Kuusamoa, Posiota, Taivalkoskea ja Pudasjärveä kuvaamaan popularisoi hänen kirjailijaystävänsä Kalle Päätalo. 70-luvulla Rinne siirtyi kirjoittamaan kantaaottavaa, luontoaiheista runoutta ja aforistiikkaa. Hän taisteli vuosikymmeniä Kuusamon koskien suojelun puolesta ja sai näistä ansioistaan muistomerkin vapaan Kiutakönkään viereen satavuotisjuhlissaan 2013.

Satavuotisjuhlavuonna 2013 ensimmäisen kerran ilmestynyt Rinne-levy oli vuosia loppuunmyyty. 110-vuotisjuhlavuonna siitä ilmestyi uusi, laajennettu painos. Levy ilmestyy myös ensimmäisen kerran digikanaviin.

”Jos oikein todella järkeentyisimme, maa saattaisi selviytyä ja säilyä elinkelpoisena iäisyyteen”, Rinne kirjoitti Puolet pois -runossa, joka jo vuonna 1970 hahmotteli kohtuus- ja degrowth- ajattelun kulmakivet. Kuusamon vesistöjä uhataan 2020-luvulla jälleen, vesivoimasuunnitelmien jälkeen kaivoshankkeilla. Reino Rinteen taisteleva luontorunous on ajankohtaisempaa kuin koskaan.