Väistämisvelvollinen liikenneympyrässä

5,00 

MSMCD-32, 2021

  1. Liikenneympyrä – Crossroads – (Robert Johnson, suom Aho, sov Dortmunder)
  2. Väistämisvelvollinen (Aho, sov Dortmunder)

20 varastossa

Kuvaus

 

Dortmunder tarjoilee tamperelaistetun bluesklassikon.

Tämän Robert Johnsonin Crossroadsin Tampereen Viinikkaan sijoittavan käännöksen teki Marko Aho aikoinaan Nääskantriklubia varten. 2010-alussa muutaman vuoden ajan aktiivisesti toimineen Nääskantrin tiimoilta mm kirjoiteltiin yhteisöllisesti Tampere-aiheisia piisejä Facebookissa. Niitä ja muitakin lauluja kokoonnuttiin kuukausittain myös kimpassa soittamaan. Nääskantrin facebookista löytyy edelleen valmiita ja keskeneräisiäkin tekstejä, jos joku haluaa perehtyä aiheeseen tai vaikka tehdä lauluja valmiiksi.

Jo varhaisessa vaiheessa originaalimateriaalin rinnalle ilmaantuivat näässökset, eli tunnettujen rokkipiisien tamperelaistetut käännökset. Sellaiseksi tämäkin voidaan laskea. Yllättäen umpistadilainen ”ulkotamperelainen” Tapsa Kojo kunnostautui niiden ahkerimpana laatijana ja tulkitsijana. Sittemmin näässöksiä on melkoinen liuta päätynyt – osin muokatuin tekstein, osin sellaisenaan – myös Dortmunderin keikkasettiin.

Liikenneympyrää on vuosien saatossa veivattu Dortmunderinkin toimesta monella eri tyylillä. Se on lähes poikkeuksetta saanut myös ymmärtäväisen vastaanoton – muuallakin kuin Tampereella.

Tämän bändiversion sovitus syntyi sattumalta duokeikalla. Haitarin ja kitaran yhteispelin niksahtaessa kohdalleen saatettiin unohtaa kantrihölkät ja köyhän miehen creamit siltä seisomalta.

Dortmunderilla oli aie julkaista sitä rumempaa rillumareitään nyt useammankin kappaleen verran. Vallitsevan epävarmuuden johdosta päätettiin kuitenkin pantata valmista materiaalia hieman ja edetä pienemmin askelin. Suunnitelmien muutokseen vaikutti osaltaan sekin, että vuosi sitten ainoastaan digitaalisesti julkaistu Väistämisvelvollinen on edelleen harmillisen ajankohtainen ja se kun nimenomaan on laulu, jonka soisi vanhentuvan mahdollisimman pian. Nytpä sekin saatiin joka tapauksessa säilötyksi levylle – vaikkakin vain hyvin pienipainoksiselle ja lähinnä promokäyttöön suunnatulle.

Näilläkin kappaleilla rumpali Jussi Parkkonen täydentää Dortmunderin jälleen kolmihenkiseksi duoksi. Levyjen mentyä painoon ilmeni kansiaskartelussa sellainen töppäys, että miksaajien nimet ovat vaihtaneet paikkaa. Oikeasti Liikenneympyrän soundit on vääntänyt Masi Luoma ja Väistämisvelvollisen Jussi Alanko. En tiedä mitä ihmettä Maaseutumusiikin printtiosaston väki on sekoillut. Heille on pidetty painokas nuhtelu. Pahoittelumme tästä harhaanjohdannasta.