Ray Jone & the Gray Ones

facebook

Ray Jone Tampereen Telakalla, seinällä Maria Tuokon taidetta.

 

Ray Jone & the Gray Ones on uusi kantribändi – joka koostuu pääosin vanhoista soittajista. Orkesterin keulakuva Juho ”Ray Jone” Reijonen on rouhean countryn ja folkin maisemissa kuin kotonaan, vaikka onkin vasta viime vuosina löytänyt tiensä rankemman musiikin parista sinne. Trubaduurikeikkojen myötä Ray Jonesta on sukeutunut varsin uskottava ja ilmeikäs artisti, jonka ilmaisua rokimpi menneisyys sopivasti maustaa.

Ray Jonen kanssa musisoivat nyt huuliharpisti Veijo Airaksinen, kitaristi Marko Aho, kosketinsoittaja Mikko Nislin, basisti Pertti Jaakkola ja rumpali Jakke Kivelä. Jokainen heistä on tahoillaan ehtinyt paljon ja kaikenlaista. ”Harmaiden yksilöiden” nykyisyydestä ja menneisyydestä löytyy muun muassa sellaisia bändejä kuin Remington, Kumma Heppu ja Lopunajan Voidellut, Pekka Myllykoski ja Jytäjemmarit, Motelli Skronkle, Dortmunder, Mojo Hoop, Painava sana, J. Jyrkänkoski Blues Band, Honky Tonk Union ja Sir Douglas Groovers.

Savolaisjuurista kaavicanaa

Pirkanmaalaisuudesta huolimatta Ray Jone & the Gray Onesin juuret ovat vahvasti Pohjois-Savossa – tarkemmin sanottuna Kaavilla. Perimmäinen syy bändin perustamiseen oli nimittäin saada kaavilaisen Ville Haatasen kirjoittamia laulutekstejä hyötykäyttöön.

Eikä bändi edes pyri itsepintaisesti soittamaan puhdasta countrya, vaan sen varaan rakennetulle pohjalle nakellaan sieltä täältä roots-musiikin laajalta kentältä mukaan tarttuneita vaikutteita. Genreperehtyneempien mielestä countrya parempi termi tätä musiikkia kuvaamaan olisikin americana – tässä tapauksessa se tietty taipuisi kaavicanaksi.

Oheisessa kuvassa Tampereelle Kulttuuriravintola Railoon palaveeraamaan saapunut Ville Haatanen on intohimoinen ja aktiivinen musadiggari, joka on vuosien saatossa toiminut ahkerasti suomalaisen juurimusiikin parissa. Monien bändien ja yhteisöjen nettisivujakin räätälöinyt puuhamies pyöritti kymmenen vuoden ajan (2005-2015) Kaavi Blues -festivaalia pitkälti talkoovoimin. Koko Suomen mittakaavassa Kaavi Blues ei ehkä näyttäydy kovin isona tai merkittävänä festivaalina. Tapahtuman suuruus nousee selkeämmin esiin, kun sen suhteuttaa Kaavin kunnan kokoon ja sijaintiin. Viime vuosina Haatanen on bluesin ohella innostunut enenevässä määrin myös countrysta. Vuodesta 2021 lähtien Kaavilla onkin juhlittu takavuosien festivaaleja pienimuotoisemman Kaavi Kantri (& Blues) – tapahtuman tiimoilta.

Pöytälaatikko tursuaa lyriikoita

Kesän 2023 Kantreja suunnitellessa Haatanen tuli maininneeksi Marko Aholle, että on jonkin verran kirjoitellut laulutekstejä pöytälaatikon täytteeksi. Aho kiinnostui aiheesta. Pian kävi ilmi, että tekstejä on todella paljon – ja ne ovat vieläpä hyviäkin! Haatasen vahvasti elämänmakuisista lyriikoista paistaa läpi syvällinen perehtyneisyys amerikkalaiseen juurimusiikkiin ja panostaminen tarinalliseen kerrontaan. Mitäpä muuta sitä hyvältä countrysanoitukselta kaipaisikaan?

Maaseutumusiikki.fi -levymerkkiä pyörittävä Aho lupautui siltä seisomalta perustamaan uuden bändin, joka säveltää levyllisen Haatasen tekstejä ja äänittää niistä levyn julkaistavaksi kesän 2024 Kantreilla. Näin on tapahtunut ja tapahtumassa. Bändin kokoaminen hoitui ilahduttavan vaivattomasti ja ensimmäisistä soitetuista tahdeista lähtien oli selvää, että tällä porukalla homma toimii. Ensimmäinen single Faraway Star julkaistiin digitaalisesti huhtikuun ensimmäisenä päivänä. Elokuva-alan monitaituri Mika Melender toteutti siitä myös mainion lyriikkavideon. Toukokuun lopulla ilmestyi toinen digitaali-maistiainen Blue Collar.

Viisi kappaletta sisältävä mini-CD julkaistaan kesäkuun puolivälissä Kaavi Kantreilla ja syksymmällä on sitten luvassa laajempi levyjulkaisu.

Mediahuomiota

Kuopion seudulla ilmestyvä Koillis-Savo lehti teki bändistämme pitkähkön jutun jo Faraway Starin julkaisun aikoihin. Se löytyy luettavaksi täältä. Ray Jonen vierailun Radio Sunin Tähtikokelaana pääsee puolestaan kuuntelemaan täältä. Desibeli.net oheisti Faraway Starin huhtikuun toiseen sinkkukatsaukseensa.