Vallilan Kojootti

6,00 

MSMCD-22, 2014

  1. Viimeinen ilta – Kevyet Mullat
  2. Naapurin äijä – Tapsa Kojo & Doctor´s Order (löytyy myös Youtubesta)
  3. Mardi Gras – Black Bay Zydeco Stompers w. Andres Roots
  4. Luomujytää – Dortmunder

Kuvaus

Tapsa Kojoa voi hyvällä syyllä luonnehtia Maaseutumusiikin kulmakiveksi. Aniharvoin keskimikrofonin taakse asettuva, rivimiehen roolissa viihtyvä musikantti on ollut mukana lukuisilla julkaisuillamme usean eri kokoonpanon jäsenenä. Hän on toiminut ainakin laulajana, kosketinsoittajana, haitaristina, mandoliinistina, kitaristina, basistina, rumpalina, äänittäjänä, lauluntekijänä ja sovittajana. Pientuotantoja tehdessä Tapsan kaltainen monitaitoinen ja innokas yhteistyökumppani on kerrassaan korvaamaton apu.

”Kojootin” merkkipäivien kunniaksi päätimme saattaa pari roikkumaan jäänyttä projektia valmiiksi ja julkaista yllätyslevyn.

Näillä eväin syntyi Vallilan Kojootti (jonka kansikuvasta muuten kiitos kuuluu Jyrki Kalliolle):

Viimeinen ilta – legendaarinen elokuvasävelmä We´ll Meet Again Vexi Salmen käännöksenä äänitettiin Kevyiden Multien toimesta alkuvuonna 2014. Kappaleen oli tarkoitus tulla kahden muun laulun ohella Yhteisvastuukampanjan käyttöön, mutta se putosi lupateknisistä syistä kalkkiviivoilla pois ja jäi julkaisematta. Tuona pettymyksen hetkenä kylvettiin nyt ilmestyneen juhlalevyn ensisiemen mieliimme itämään.

Naapurin äijä – tämä laulu päätyi kierrätyshenkisesti käyttöömme jäätyään tähteille Doctor´s Orderin ja The Pirates legenda Johnny Spencen sessioista. Olisi ollut suorastaan rikollista unohtaa näin hienosti svengaava rokki jonnekin studion pöytälaatikkoon. Heti saatuani piisin käsiini kirjoitin tämän aina vain ajankohtaisemmaksi osoittautuvan tekstin Tapsan tulkittavaksi. Jokaisella suomalaisella on laulussa kuvailtu egoaan pienempi ja uhoava naapurin äijä – jos nyt ei ihan siinä seinän tai pellonkaan takana, niin valtakunnallisella tasolla ainakin.

Mardi Gras – rokkiorkesterimme Dortmunder on perinteisesti toiminut kesäisin Tampereen Mustassalahdessa järjestettävien cajunbileiden housebändinä salanimellä Black Bay Zydeco Stompers. Virolainen slidekitaraässä Andres Roots vieraili menestyksekkäästi solistinamme kesällä 2012. Sittemmin suunnitellut jatkokeikat ovat toistaiseksi jääneet suunnitelmien asteelle, mutta levytysstudiossa olemme sentään touhunneet hieman tomerammin.

Luomujytää – tämä ”maaseutumusiikin tuoteseloste” löytyy alunperin Pekka Myllykosken ja Tapsan duettona syksyllä 2013 julkaistulta kokoelmalta Maaseutumusiikkia vol II. Juhlan kunniaksi katsottiin aiheelliseksi julkaista laulusta vielä tämä sooloversiokin.