Kuvaus
Vuoden 2021 loppupuolella nousi esille idea kolmannesta Maaseutumusiikki-kokoelmasta. Aiemmilla levyillä vuosina 2011 ja 2013 homma oli toiminut hienosti ja julkaisemista vaille valmiita kappaleita oli koronatauon aikana kertynyt itse kunkin pöytälaatikkoon. Pyörät laitettiin pyörimään ja pari kertaa matkan varrella deadlineja hieman siirreltiin, mutta kesäkuussa 2022 levyt tulevat painosta.
Kansikuvan valinta oli tällä kertaa helppo homma. Yleisradio julkaisi alkukesästä 2014 arkistokuviaan vapaaseen käyttöön. ”Esimerkiksi toi kantelepatu on aika jees otos. Melkein on pakko alkaa suunnitella maaseutumusiikkikokoelmaa, kun tossahan ois kansikuvaksi originaalia maaseutumusiikkia”, kirjoitin tuolloin asiaa käsitelleessä sähköpostiketjussa maaseutumusiikillisille kuomilleni. Kuvan lähde on siis Yleisradion Wikimedia Commons -arkisto ja sen kuvaus kuuluu siellä näin: Mies soittaa kannelta, taustalla Yleisradion ensimmäinen ääniauto tapernaakkeli. Autossa oli aluksi mekaaniset levytyslaitteet, myöhemmin magneettiset. Auton kyljissä olivat kovaääniset. Kuvausaika (1930-luku) arvioitu vuosikymmenen tarkkuudella.
Mukaan lähti artisteja taas laajalla skaalalla ja ilokseni heidän keskuudessaan oli jokunen tyystin uusi tuttavuuskin. Tässä heistä lyhykäiset esittelyt:
1. Topi Suuronen & Rodeo: Lea, muistatko?
(säv. san. Topi Suuronen, sov. Rodeo)
Topi Suuronen: laulu, kitara, koskettimet, Jussi Salminen: pedal steel, kitara, Ville Keinonen: kitara, Matti Roth: basso, Petri Nikkonen: perkussiot, Kai Jokiaho: rummut, Sanna Björkman: taustalaulu // kuva: Pasi Rytkönen
Topi Suuronen & Rodeo on helsinkiläinen yhtye, jonka musiikkia on luonnehdittu ranteet auki-kantriksi. Yhtyeen esittämistä lauluista voi nimittäin syntyä se käsitys, ettei elämä ole pelkkää nousuhumalaa ja siemensyöksyä. Mutta on niitä hyviäkin päiviä.
2. Hirvonen: Tästäkin me selvitään
(säv. san. Timo Hirvonen, sov. Tero Pulkkinen)
Timo Hirvonen: laulu, Tero Pulkkinen: kitara, basso, haitari, mandoliini, Tero Mikkonen: rummut, Tero Hyväluoma: viulu, Jay Kortehisto: vetopasuuna, Pope Puolitaival: saksofoni // kuva: Iiro Kaukiainen
Los Olvidados-yhtyeen laulaja-lauluntekijä Timo Hirvonen jatkaa soolouraansa kuplettihenkisellä julkaisulla. Kappaleen on sovittanut ja tuottanut Timon pitkäaikainen yhteistyökumppani, multi-instrumentalisti Tero Pulkkinen.
3. Byman & Hipp: Kai sen kestän
(säv. Markus Kivivuori, san. Markus Kivivuori, Atte Hipp, sov. Atte Hipp, Mika Byman, Arto Pajukallio, Tuukka Nikunen)
Atte Hipp: laulu, huuliharppu, Mika Byman: laulu, akustinen kitara, Arto Pajukallio: sähkökitarat, basso
Mika Byman elää ja luo musiikkia Suomen ruostevyöhykkeellä pisteessä Myllykoski, Atte Hipp taas Forssassa (ainakin henkisesti). Yhdessä nämä laulaja-lauluntekijät muodostavat duon Byman & Hipp. Molemmat tekevät lauluja erillään ja omiin nimiinsä, mutta ”Kai sen kestän” on Ruostevyö-albumin sessioissa synnytetty kappale.
”Kai sen kestän” voisi hyvinkin olla myös jomman kumman artistin soololevyltä. Kappaleen teemat rakkaus, menetys, viina, kuolema ja elämä alleviivaavat molempien vanhoja ja mahdollisesti myös tulevia tekemisiä. Sovitus on suomikantrillinen, kuten asiaan kuuluu, kun Ruostevyö-sessioiden taiteellisena tuottajan hääri Arto ”Pilli” Pajukallio.
4. Hannu Sainio: Haapojan rappusilla
(säv. san. sov. Hannu Sainio)
Hannu Sainio: laulu, taustalaulu, kitarat, Hammond, Ari Jaakkola: rummut, Harri Siirtola: basso, Katriina Mäki: taustalaulu, Marko Lapiolahti: taustalaulu // kuva: Hannu Koiranen
5. Jantters: Siunattu hulluus
(säv. san. Antero Gustafsson, sov. Jantters)
Janne Kaunisto: laulu, Antero Gustafsson: basso, Tuomas Metsberg: kitarat, Sami Laakso: rummut, Olli Haavisto: pedal steel, Saara Metsberg: piano
Jantters on pitkän linjan laulunkirjoittaja Antero Gustafssonin sekä Suomikantrin saappaat itselleen lunastaneen laulajalahjakkuus Janne Kauniston perustama yhteinen projekti. Loppukesästä 2022 ilmestyvän suomenkielisen ameriikan iskelmän täyslaidallisen ”Elävien kirjoissa” on tuottanut levyllä kitaroiva Telecaster-virtuoosi Tuomas Metsberg.
Tuomaksen kanssa kokoonpanoa täydentämässä on monista kantriyhteyksistäänkin tuttu rumpali Sami Laakso, vaan kokonaisuutta maustaa lisäksi usean vierailijan taidonnäytteet. Tulevalta pitkäsoitolta on esimauksi lohkaistu Pekka Myllykosken muistolle kirjoitettu kappale ”Siunattu Hulluus”, jossa pedal steelia soittaa Olli Haavisto ja pianoa Saara Metsberg.
6. Dortmunder feat. Kari Jones: Rock-ottein
(säv. san. Marko Aho, sov. Dortmunder, Kari Hyvärinen)
Kari Hyvärinen: laulu, kitara, taustalaulu, Marko Aho: kitara, taustalaulu, Tapsa Kojo: basso, piano, Jussi Parkkonen: rummut
Juliet Jonesin Sydämen keikan jälkimainingeissa syksyllä 2021 Kari ”Jones” Hyvärinen toi julki halukkuutensa tehdä yhteistyötä Dortmunderin kanssa. Tarjous otettiin ilolla vastaan. Hyvärinenhän on yksi tunnistettavimpia ääniä suomirokissa ja Dortmunderin lauluosastolla apu tuli tarpeeseen.
”Rock-ottein” syntyi yrityksestä kirjoittaa simppeli ja vähän höhläkin rokkipiisi, joten tavoite saavutettiin ilahduttavalla tavalla.
Äänitykset: Tapsa Kojo, Marko Aho, Kari Hyvärinen
Miksaus & masterointi: Masi Luoma, Beeduuri
7. Masa & Iilimarot: Pomminpurkajien pikkujoulu
(säv. san. Risto Rajamäki, sov. Masa & Iilimarot)
Matti Karhu: laulu, Risto Rajamäki: kitara, laulu, Lauri Varismäki: kitara, laulu, Sami Kamppinen: basso, laulu, Jarmo Alanko: rummut
8. Andres Roots & Red Mouth feat. Jantso Jokelin: Minor Gripes
(säv. san . Andres Roots)
Eric “Red Mouth” Gebhardt: laulu, Jantso Jokelin: huuliharppu, Andres Roots: kitara // kuva: Kertu Vares
Tämä kansainvälinen trio levytti ja kiersi ensi kertaa yhdessä jo vuonna 2010. ”Minor Gripes” taltioitiin ajan hengen mukaisesti todellisena etätyönä. Laulu on äänitetty Alabaman Muscle Shoalsissa, huuliharppu Helsingissä ja kitara Tartossa.
Roots on kirjoittanut kappaleen vuoden 2020 koronasulun aikoihin. Hän julkaisi sen sooloinstrumentaalina samana vuonna ilmestyneellä kotiäänite-cd:llään ”Tartu Lockdown”. Tällä kokoelmalla kuultava bändiversio ilmestyi digisinglenä helmikuun 18. 2022. Kuusi päivää myöhemmin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan tehden laulun tekstistä entistäkin ajankohtaisemman.
Äänitykset: Alexander Bowling & Luke Wright – Mystery Sound Studios in Muscle Shoals, Alabama, USA (laulu), Jantso Jokelin – Helsinki (huuliharppu), Jaan Tamm – Tartto (kitara)
Miksaus & masterointi: Asko-Romé Altsoo – White Room, Tartto
9. Jyrki Härkönen: Every Day
(säv. san. Erkki Vuokila, sov. Jyrki Härkönen)
Jyrki Härkönen: kaikki laulut ja soitot // kuva: Olli Nurmi
Jyrki Härkönen keikkailee trubaduurina tai bändin kanssa esittäen monipuolista musiikkia, suomeksi ja englanniksi. Hän on omimmillaan yleisön edessä ja tempaa porukan vaivattomasti mukaansa. Hän osaa soittaa ”kaikkea”, siitä tämänkin levyn biisi on osoituksena. Jyrkin äänessä on luontaista karheutta. Kantri on kaikkein lähinnä hänen sydäntään. Keikkoja on tehty jo kuudella vuosikymmenellä. Uran varrelle mahtuu 18 julkaistua äänitettä (19. on painossa) ja julkaisuja on jo tuotettu viidellä vuosikymmenellä. Suurelle yleisölle hänen nimensä taitaa olla edelleen tuntematon. Muusikon töiden lisäksi hän toimii myös opetustehtävissä yms.
Yhteistyötä tämän levyn kappaleen tekijän Erkki Vuokilan kanssa on kertynyt liki 30 vuotta. Tämä oli jotenkin jäänyt julkaisematta, joten se tuntui hyvältä juuri tähän paikkaan. Tähän on myös olemassa suomenkielinen teksti, mutta alkuperäinen kuulostaa tekijöiden mielestä luontevammalta.
10. Kanadan Matti: The Tree Song
(säv. san. Matti Lilleberg)
Matti Lilleberg a.k.a Kanadan Matti: laulu, kitarat, basso, Mauno “Mr. Jazz” Kahranaho: huuliharppu, Martin Lilleberg: didgeridoo, jambai
Suomalais-virolaiset sukujuuret omaava Matti Lilleberg emigroitui perheineen Kanadasta Suomeen kolmisenkymmentä vuotta sitten. Kutsumanimi Kanadan Matti tarttui häneen Keravalla asuessa ja siellä syntyi myös ensimmäinen yhtye Tug my boat. Tällä hetkellä Matti liidaa akustista Dolly’s Boys -yhtyettä.
”The Tree Song” on Matin soolotuotantoa. Äänitteessä mukana myös Matin poika Martin etno-instrumenteissa sekä Keravan ”Mr. Jazz” Mauno Kahranaho huuliharpussa.
11. Jouni Lavia: Joutsalainen juomalaulu
(säv. san. Jouni Lavia, sov. Tommi Ahonen)
Jouni Lavia: laulu, Tommi Ahonen: kaikki soitot
Jouni ”Jones” Lavia, 62 v. on vanhan liiton biisinikkari, joka väsää lauluja kitaraan, kynään, ruutupaperiin ja kärsivällisyyteen luottaen. Ei ymmärrä nykyajan vempaimista juuri mitään, mutta silmä ja korva tarkkana etsii aiheita lauluihin….
Motto: Kyl täs vielä keretään!
Äänitys ja miksaus: Tommi Ahonen, PopRock Musiikkitalo
12. Bizzarro & Jukka Nissinen: Jätkien kesken
(säv. san. Jukka Nissinen, sov. Bizzarro & Jukka Nissinen)
Jukka Nissinen: laulu, kitara, Markus Väisänen: kitara, Teemu Aho: basso, Jaakko Pöyhönen: rummut, Juuso Kolho: kitara
13. Kimmo Rauhamäki & Painava sana: Juomalaulu/Avatkame aitoamme
(säv. Kimmo Rauhamäki, san. Aleksis Kivi, Kanteletar)
Kimmo Rauhamäki: laulu, akustinen kitara, Kimmo Strömberg: basso, taustalaulu, Markus Pirkkalainen: laulu, akustinen kitara, Jari Pekkilä: sähkökitara, mandoliini, Mikko Nislin: koskettimet, haitari, Pasi Pekkarinen: rummut, perkussiot
Vuonna 2019 kasattu Kimmo Rauhamäki & Painava sana orkesteri soittaa Aleksis Kiven, Saima Harmajan, Eino Leinon, Uuno Kailaan ja Kantelettaren runouteen sävellettyä folkrock -tyylistä musiikkia.
14. Artturi Ketola Trio: Naiset ja koirat
(säv. san. Artturi Ketola, sov. Artturi Ketola Trio)
Artturi Ketola: laulu, kitara, Lauri Hannu: dobro, mandoliini, Risto Puukko: basso, lyömäsoittimet // kuva: Erkki Turkia
Artturi Ketola: entinen hippi, nykyinen konservatiivi. Naisia ja koiria arvostava hevosmies. Haaveilee paluusta kitaraa renkuttavaksi ja kaljaa juovaksi hipiksi, mutta se ei tule terveyssyistä onnistumaan.
15. Tuomas Hirvonen: Guldstadeniin
(säv. Tuomas Hirvonen, Markus Tukiainen, san. Tuomas Hirvonen)
Tuomas Hirvonen: laulu, akustinen kitara, perkussiot, Ville Vainio: sähkökitara, lap steel -kitara, Tuomas Tirronen: basso, Samu Kolehmainen: rummut, Jasmin Stenfors: taustalaulu, kuorot, Laura Lepistö: taustalaulu, kuorot
Ensimmäinen singleni ’Guldstadeniin’ on huoletonta, nostalgialla leikittelevää kantrirockia. Siinä kertoja muistelee, kuinka lähti 1960-luvulla sukulaismiehensä matkaan, jätti maalaiselämän rajan taakse ja pestautui panostajaksi ruotsalaiseen kultakaivokseen. Aika monella meistä on juuret toisaalla, jos sielläkään. Kappale on ensimmäinen maistiainen työn alla olevalta levyltäni. Sävellystyössä mukana oli Markus Tukiainen kotopuolesta.”
16. Marijätkät: Soratie
(säv. san. Risto Rajamäki, sov. Marijätkät)
Mari Kamppinen: laulu, Risto Rajamäki: kitara, laulu, Jarmo Sainio: kitara, laulu, Sami Kamppinen: basso, laulu, Jarmo Alanko: rummut
2019 syksyllä Etelä-Pohjanmaalla, Ylistarossa toiminnan aloittanut kokoonpano.
17. Alli and the Gators: Taas aloin juomaan – Since I Started Drinkin´
(säv. san. Dwight Yoakam, suom. Sami Visto, © Warner Chappell Music Scand)
Kimmo Hoivassilta: laulu, Sami Visto: kitarat, taustalaulu, Marko Aho: kitara, Juuso Airola: basso, taustalaulu, Jampe Lehtinen: rummut, taustalaulu // kuva: Otto Korhola
Tänä vuonna tuli kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun Alli and the Gators käväisi MSL-studiolla äänittämässä debyyttisinglensä. Sopivasti ja sattumalta juuri juhlavuonna bändin muinaiset piisiniekat Sami Visto ja Marko Aho lyöttäytyivät vuosien tauon jälkeen rustaamaan piisejä kimpassa. Yhteistyö osoittautui varsin hedelmälliseksi – kenties siis uutta materiaaliakin saadaan jossain vaiheessa jollain nimellä julkaistavaksi. Tässä kuitenkin arkistopoiminta Alli and the Gatorsin vuonna 1995 ilmestyneeltä kasetti-ep:ltä ”Greatest Hits vol. I”.
Hauskana muistona studiosessioista on se, kun pohdimme pohjien äänityksen jälkeen, olisiko kappaleen pitänyt olla hieman nopeampi, koska keikoilla se sitä poikkeuksetta oli. Sundqvist ryhtyi hyvin isälliseen sävyyn toppuuttelemaan ja kertoi meidän jo nyt menneen ylinopeuden puolelle. Tämä arkistopoiminta voidaankin omistaa Mika Sundqvistin muistolle. Jaksoihan tämä merkittävän uran suomirokin parissa tehnyt ammattimies meidän koltiaistenkin kanssa touhuta.
Äänitys ja miksaus: Mika Sundqvist – MSL Studio, Kihniö 1995