Snadi joululevy 10-12 kpl

6,00 

Huom! Tämä tarjoushinta on voimassa vuoden 2020 loppuun, kun tilaat levyä 10-12 kpl.

MSMCD-31, 2019

  1. Snadi joulustyge – Gamlat Skegget ja Maria Hänninen sekä Tapsa Kojo & Jussi Raittinen
  2. Ihmisroskan joulu – Dortmunder
  3. Kulahtaneet puolipohjat – Dortmunder laulusolistinaan Pekka Myllykoski

Kuvaus

 

Maaseutumusiikki.fi on joulumielellä. Diginä ja cd:nä ilmestynyt Snadi joululevy (MSMCD-31) sisältää kolme joululaulua. Dortmunderin ja sen Gamlat Skegget -nimisen slangiversion solisteina levyllä vierailevat Jussi Raittinen, Pekka Myllykoski ja Maria Hänninen.

Snadi joulustyge -videon pääsee katsomaan yläpuolelta löytyvää YouTube-logoa klikkaamalla.

 

Snadi joulustyge     2:02

säv. Jussi Raittinen, san. Tapsa Kojo, sov. Gamlat Skegget, Maria Hänninen, Jussi Raittinen
esittäjä: Gamlat Skegget ja Maria Hänninen sekä Tapsa Kojo & Jussi Raittinen
© manus, ISRC: FIS2Y1900004

“Faija slumppaa joulukuusen
velaks’ varmaan – niin mä luulen
staran stikkaa latvukseen
oksiin kliffat koristeet…”

Idis Snadiin joulustygeen synty ajatuksesta, että aika perinteistä joulua pyritään viettään niin köyhemmissä kuin rikkaammissakin kodeissa. Siihen kuuluu tietyt jutskat kuten kuusi, joulukinkku ja -fisu, lodjut ja rosollit. Mut kaikkien näiden lisäks’ haetaan ehkä yhteistä aikaa läheisten kanssa, jos siihen on mahis sekä ehkä sitä joulun alkuperästä mesitsiä, joka on aika kaukana ostosparatiisimeiningistä.

Itseoikeutettu tulkki tällaisen stygen esittäjäksi on tietty Jussi Raittinen. Megeen pyydettiin jouluenkelimäinen Maria Hänninen figeleineen. Bändissä häärii Jussi Parkkonen, Marko Aho ja Tapsa Kojo.

Snadi joulustyge toimi liikkeelle panevana voimana koko tälle julkaisulle. Kappaleen äänittäminen innosti toteuttamaan myös pari muuta, jo pidemmän aikaa kypsynyttä jouluista ideaa samaan pakettiin.

 

Ihmisroskan joulu     2:42

säv. Marko Aho, san. Marko Aho, Artturi Ketola, sov. Dortmunder
esittäjä: Dortmunder
© manus, ISRC: FIS2Y1900005

Ihmisroskan joulu syntyi vuonna 2012. Tuolloin Tampereella ryhdyttiin siivoamaan ydinkeskustaan pesiytyneitä syrjäytyneitä syrjempään, pois silmistä. Kokoomuslainen kaupunginvaltuutettu lanseerasi keskustelun tiimellyksessä kyseistä ihmisryhmää kuvaamaan termin “ihmisroska”. Syntyi kalabaliikki ja äläkkä – aivan syystäkin.

Kun syksymmällä uutisoitiin Tampereella seurakunnan suunnittelevan asunnottomien joulumajoituksen lopettamista säästösyistä, niin kappaleen osaset olivat kasassa. Teksti syntyi nopeasti. Loppuvuodesta 2012 laulusta julkaistiin akustinen tulkinta YouTubessa.

Laulu on edelleenkin valitettavan ajankohtainen. Joulu ei ehkä ole niin kylmä kuin seitsemän vuotta sitten, mutta aivan liian moni viettää sen ulkosalla. Iso osa on myös heitä, joilla on toki seinät ja katto ympärillään, mutta ei juuri muuta. Turhan helposti kanssakulkijat syyllistävät syrjään ajautuneen ajattelemalla ”itsepä on korttinsa pelannut”. Pitäisi kuitenkin muistaa, että kaikille ei tule jaossa yhtä hyvää kättä.

Snadin joulustygen kaveriksi syksyllä 2019 tehtyyn uuteen versioon päätettiin pateettisen tekstin vastapainoksi hakea hieman terhakampaa tulokulmaa. Punkmainen remellys taittuikin vanhasta muistista mainiosti Tapsa Kojon ja Jussi Parkkosen komppiryhmältä.

 

Kulahtaneet puolipohjat 2.0     3:14

säv. san. Marko Aho, sov. Marko Aho, Tapsa Kojo, Mako Kelokaski, Jysky Ristilä
esittäjä: Dortmunder laulusolistinaan Pekka Myllykoski
© manus, ISRC: FIS2Y1900006

Pekka Myllykoski, kuva: Olli NurmiKulahtaneet puolipohjat on niin ikään vanha kappale, joka julkaistiin aikoinaan vain  YouTubessa. Ensimmäinen versio tallennettiin vuonna 2010 viidessätoista minuutissa matkalla Pekka Myllykosken synttäreitä juhlimaan.

Vuotta myöhemmin tästä, vankasti lauluntekijän omakohtaisiin kokemuksiin pohjaavasta, rallista tehtiin Myllykosken ja silloisen Dortmunderin toimesta bändiversio. Kappale julkistui, mutta jäi kiireessä keskeneräiseksi – epävireiseksikin. Näin ollen idea päivitysversiosta on kajuillut mielessä jo useammankin joulun alla.

Syksyllä 2019 oli oivallinen tilaisuus siirtyä suunnitelmista tekoihin, koska pari muutakin joululaulua oli työn alla ja Pekka Myllykosken kuusikymppisetkin tuloillaan.